Kvinnoemancipation anno 1928.
Hur styrda av kommersiella intressen är vi egentligen? Det tänker jag varje dag jag hör "klimatrapporter" på nyheterna.
Att rapportera "klimat" i dagliga nyhetssändningar är ju ett ovanligt korkat tilltag, eftersom klimat är väder på lång sikt.
Så varför inte tända en frihetsfackla?
1929 bestämde sig marknadsföringens fader Edward Bernays för att betala kvinnor för att röka sina cigaretter - "frihetsfacklor" - när de gick i Easter Sunday Parade i New York.
Det var en chock eftersom kvinnor fram till dess bara tilläts att röka på vissa platser, till exempel i sina egna hem. Han var mycket noggrann när han valde ut kvinnor att marschera för "även om de borde vara snygga, borde de inte se för modellartade ut" och han anlitade sina egna fotografer för att se till att bra bilder togs och sedan publicerades runt om i världen.
Bernays är ett förbigånget namn i debatten. Med böcker som "Propaganda" och "Managing Consent" låg han före sin tid och förutsåg många av de tekniker som kommer till full användning idag.
Jag frågar mig exempelvis hur man kan få ett stort, välmående land som Tyskland att först stängs sina olje- och gasledningar till förmån för fryst gas från andra sidan jordklotet, sedan stänga kärnkraften och väl också avhålla sig från brunkolet.
Tysk bilindustri störtdyker. Vapentillverkaren Rheinmetall går i taket. Folk blir fattigare. 600 000 pensionärer behöver försörjningsstöd. Vilka är intressena bakom detta? Bernays skulle se affärsmöjligheterna.
Stefan Lindgren